Nexa och pierre.dk har genomfört en stor och lyckad omställning

Nexa Autocolor är nu lackleverantör til samtliga avdelningar inom pierre.dk koncernen

PRESSMEDDELANDE:

Samtliga av pierre.dk-koncernens lackverkstäder har implementerat en ny lacksamarbetspartner. Implementeringen har inneburit en stor utmaning eftersom omställningen har genomförts på fler än 50 adresser i Sverige, Danmark och Tyskland och involverat de flesta av våra engagerade medarbetare. I dag är det därmed Nexa Autocolor som bland annat levererar ”paint” och ”non paint” till pierre.dk Autolakering A/S.

Samtidigt som pierre.dk-koncernen regelbundet under de senaste tio åren har expanderat kraftigt i både Sverige, Danmark och Tyskland, har företaget hela tiden haft fokus på att optimera de många olika processer som utgör koncernens ryggrad.

En av pierre.dk:s stora styrkor har alltid varit förmågan att kunna leda koncernen på central nivå och därmed säkerställa att alla verkstäder och medarbetare jobbar i samma riktning.

Nu har koncernen genomfört en särskilt tuff omställning där man har bytt lackleverantör på samtliga avdelningar och därmed också i de 16 avdelningarna som Pierre.dk har i Sverige.

I dag är det således det berömda företaget Nexa Autocolor som levererar lack, härdare och andra relevanta produkter till de fler än 50 lackverkstäder som ingår i pierre.dk-koncernen.

Omställningen gick smärtfritt

– Att byta lackleverantör innebär naturligtvis ett stort arbete för oss. Det handlar ju om en produkt som är essentiell för oss, så processen har varit både tids- och resursmässigt krävande. Men som tur är har omställningen gått ganska smärtfritt eftersom både pierre.dk:s och Nexa:s duktiga och engagerade team har gjort en fantastisk insats och genomfört ett föredömligt samarbete i alla tre länder, berättar Bo Jacobsen som är verkställande direktör för pierre.dk Autolakering A/S.

– Vi är också mycket nöjda med den effektiva, engagerade och professionella hjälp som lackleverantören PPG med Torben Beck i spetsen har bidragit med genom hela processen. 

I praktiken har man använt det senaste året till att genomföra omställningen på respektive avdelningar, där man har tagit den ena lackverkstaden efter den andra. Man har dessutom lagt massor av energi på planering innan den stora logistiska omställningen kunde genomföras.

Arbetar efter ett strikt koncept

– Processen har tagit mycket långt tid, men det är också en stor koncern som vi har att göra med. Det berättar Torben Beck som är business director på PPG Automotive Refinish – det företag som producerar Nexa Autocolor.

Han har bara beröm att ge pierre.dk:s ledning för det sätt på vilket ledningen har hanterat hela processen, som bäst kan jämföras med ett enormt pussel med ett oöverskådligt antal pusselbitar. – Arbetet har utförts ytterst professionellt och man förstår verkligen att pierre.dk alltid har arbetat efter ett strikt koncept. Det är – i kombination med en stark ledning – lackkoncernens hörnsten, betonar Torben Beck.

Minutiös och detaljerad plan

Om ett så här stort logistiskt projekt som pierre.dk Autolakering A/S nyss har genomfört ska kunna lyckas, krävs det enligt honom en noggrann implementering. Inte bara i koncernen som helhet utan även på varje enskild lackverkstad.

– Jag anser att bägge parter lyckades genomföra alla dessa omställningar efter en minutiös och detaljerad plan utan att det verkar ha gått ut över produktionen, förklarar Torben Beck.

På pierre.dk Autolakering A/S är det produktionsdirektör Stefan Hansen och teknisk controller Dan Jæger som har haft fingret på pulsen för implementeringen på de enskilda pierre.dk-avdelningarna.

– Omställningen har självklart inneburit en stor utmaning. Vi har lagt en vecka på varje ställe, där vi har arbetat bort det gamla lagret och den gamla utrustningen på måndagen och byggt upp det nya på tisdagen. Sedan har vi oftast använt resten av veckan till att implementera det ordentligt överallt, berättar Dan Jæger. 

Processerna optimeras

Enligt honom har pierre.dk-koncernen i och med omställningen till Nexa Autocolor fått en bra och effektivitetsunderstödjande produkt. – Nu har vi helt enkelt möjlighet att optimera processerna ytterligare, bland annat eftersom produkterna har en kortare torktid. Det bidrar till att göra hanteringen mer effektiv vilket naturligtvis är en fördel. Samarbetet med Nexa Autocolor har också gett oss ett nytt sätt att styra vårt lager på, även det har flera fördelar, påpekar Dan Jæger.

Tack vare det att styrningen har optimerats ordentligt kan pierre.dk nu ha färre produkter på lager än tidigare.

Får aldrig slut på en produkt

– Nu vet vi i realtid hur mycket eller lite vi har på lager av varenda produkt på varenda avdelning eftersom det styrs mer digitalt nu. Tidigare var själva processen kring produktbeställning mer manuell men i dag är det lite som på en stormarknad. Om det t.ex. saknas en härdare eller någon lack så skannas det in i systemet. Och om systemet används som det ska så får vi aldrig slut på en produkt innan den beställs automatiskt, berättar Dan Jæger som är mycket nöjd över samarbetet med Nexa/PPG.

– Tidigare hade vi kanske tre eller fyra olika slags härdare, i dag har vi max. två. Det är något som märks nu när vi har över 50 verkstäder.

Produktionsdirektör Stefan Hansen har genom hela processen varit noga med att påpeka att det knappt har varit några problem med implementeringen av de nya produkterna, vilket naturligtvis också har bidragit till att förloppet och samarbetet har varit så smärtfritt och positivt.

Ett utomordentligt samarbete

Torben Beck på PPG Automotive Refinish drar sig inte för att använda stora ord om samarbetet med pierre.dk-koncernen: – Vi är otroligt stolta över vårt partnerskap med pierre.dk. Vi har verkligen haft ett utomordentligt samarbete med ledningen.

En hållning som han delar med Stefan Hansen: – Man hör ofta om alla problem som det innebär att implementera nya produkter i redan existerande verksamheter. Så har det alltså inte varit för oss, så jag är helt enig med Torben Beck. Det har varit en riktigt bra upplevelse och jag ser fram emot vårt kontinuerliga optimeringsarbete med Nexa/PPG, avslutar Stefan Hansen.

 

Läs mer

Upptäck framtidens lackverkstad 

MVP - From wokshop to business